TOP 3 – ali tri najdragocenejša darila, ki si jih želi vsak otrok

Barbika, kolo, računalnik, Bakugan, lego kocke … seznama otroških želja nikoli ne bomo mogli skrčiti na tri najbolj zaželena darila. A če ne mislimo samo na kratkoročne želje, temveč na tiste, ki so hkrati odraz otrokovih potreb, je dobro poznati prioritete. Česa si vsak otrok v resnici najbolj želi, pa vam tega ne bo znal naravnost povedati, vsaj dokler ne odraste?

1. Poskrbite zase (in za vaš partnerski odnos)

Čeprav to ni vedno razvidno iz njegovega vedenja, je najgloblja želja vsakega otroka, da bi osrečil svoja starša. Če mu ne uspe, se bo počutil krivega, kajti ne zaveda se, da si je naložil preveliko (in nemogoče) breme, ki mu nihče ne more biti kos.

Zato mu pomagajte in ga razbremenite! Osrečite sebe in negujte svoj zakon – kajti za razliko od otroka vi to zmorete. Starši samohranilci naj si pomagajo s prijatelji oz. drugo odraslo družbo.

Cena: morda se boste morali prvič v življenju vprašati, kaj so vaše dejanske potrebe, razmisliti, kako jih boste zadovoljili, ter prevzeti polno odgovornost za svoje življenje.
Dodana vrednost: ko imate sebe, imate vse, predvsem pa dovolj energije za reševanje težav.

2. Sprejmite otroka takšnega, kakršen je

S tem ne mislim, da vam mora biti všeč vsako njegovo vedenje. Sprejemanje pomeni, da otroka spoštujete kot edinstveno osebo s svojim načinom razmišljanja, čustvovanja in doživljanja sveta. Vaš otrok se najverjetneje razlikuje od otroka iz vaših sanj, a ta pred vami je resničen in za razvoj svojega občutka vrednosti potrebuje, da mu dovolite biti takšen, kot je.

In narobe – tudi vi bodite z otrokom takšni, kakršni ste (in ne takšni, kot mislite, da bi morali delovati kot starš). Dovolite si spoznati, kako je, če vas nekdo brezpogojno sprejema (kar otroci, vsaj do 10. Leta, dejansko tudi počnejo).

Cena: pri tem darilu bo namesto denarnice potrebno raztegniti meje razumevanja in zmanjšati kritičnost.
Dodana vrednost: skupaj z otrokom boste lažje sprejemali tudi sebe.

3. Zavedajte se otrokovega prispevka k vašemu življenju

Vsakemu otroku vsak dan sporočamo, kaj dela prav in kaj narobe. Usmerjamo in učimo ga na vsakem koraku. Ob njegovi nemoči in pomanjkanju izkušenj se nenehno zavedamo, kako pomembni smo kot starši v njegovem življenju. Občasno pa se splača pogledati na naše življenje z otrokom tudi z nekaj distance. Vprašajmo se, kako je otrok obogatil naše življenje? Česa je on naučil nas? So stvari, zaradi katerih smo mu lahko hvaležni?

Povejmo otroku, kaj nam pomeni, kaj nam je dal, zaradi česa je naše življenje z njim bogatejše, kot bi bilo sicer, in si ob tem dovolimo vso iskrenost in ranljivost, ki ju v odnosu z otrokom morda niti nismo vajeni. S tem bomo postavili najtrdnejše temelje njegovemu samospoštovanju in osmislili njegovo življenje.

Cena: treba je izstopiti iz starševske vloge in za trenutek priti v stik s svojo ponižnostjo in ranljivostjo.
Dodana vrednost: tiho veselje in globoki ponos v otrokovih očeh prekašata tudi najglasnejše vriske navdušenja nad novim Bakuganom ali Winxico.

Članek je bil objavljen maja 2010 v rubriki “Kotiček za starše” na lumpijevih spletnih straneh.