Kako rečeš ne – 5 smernic, ki vam bodo v pomoč

Veliko staršev se ne znajde v situacijah, ko je otroku treba reči ne. V razmislek ponujamo nekaj iztočnic, ki vam utegnejo olajšati vsakodnevno reševanje konfliktov z otroki.

1. Ne enačite ‘neja’ z ne-ljubeznijo

V odnosih pogosto (še posebno so k temu nagnjene ženske) doživljamo ‘ne’ kot nasprotje ljubezni, torej kot zavrnitev, pomanjkanje skrbi in predanosti. Starši se včasih čutijo nespoštovane ob otrokovem ‘ne’. Toda zavedati se je treba, da takrat, ko nekomu izrečemo »ne«, dejansko sebi rečemo ‘ja’. Torej ne gre za ne-ljubezen do drugega, temveč za ljubezen do sebe, ko moramo upoštevati sebe, torej spoštovati svoje meje, potrebe in vrednote.

2. Bodite osebni

Otroci veliko raje in hitreje upoštevajo starše, če se vedemo kot resnične osebe, ki imajo svoje vrednote in načela, kot pa če se nemočno opiramo na običajna suhoparna in neosebna pravila tipa »to se ne dela,« ali »to ni lepo« in podobno. Naj bo torej naša govorica jasna, neposredna in osebna:

»Nočem, da ješ sladkarije pred kosilom.«
»Hočem, da si greš umit zobe.«
»Ni mi všeč, da me porivaš. Nehaj.«

3. Sprejmite otrokova čustva

Ko otroku zavrnete neko željo in mu, recimo, odrečete sladkarije pred kosilom, ne pričakujte, da bo otrok takoj razumel vaše vedenje in razloge zanj. Za to ima premalo izkušenj. Je pa upravičen do čustev in občutkov, ki ga spričo okoliščin navdajo. Lahko da bo jezen ali zelo žalosten, saj si je res močno želel tistega mamljivega bonbona. Ne zamerite mu njegovih čustev, temveč dovolite, da jih izrazi. Predvsem pa jih ne jemljite osebno!

4. Dajte otroku čas, da odžaluje svojo neizpolnjeno željo

Koliko časa otrok potrebuje, da se sprijazni z dejstvom, da ne bo dobil bonbona, je odvisno od več dejavnikov. Če ga boste prepričevali, da je to zanj dobro, vas bo prepričeval nazaj s svojimi argumenti, in zadeva se bo najbrž zavlekla. Če mu dovolite, da odžaluje v svojem tempu in na svoj način, bo šlo hitreje (če le ni v ozadju še kaj drugega). Kaj lahko vi storite v tem času? Če čutite, da v vas narašča napetost zaradi otrokove frustracije, usmerite pozornost nase in na svoje telo. Začnite dihati globoko in počasi. Pomembno je, da ne izgubite nadzora nad sabo. Prej, ko se boste sami pomirili, prej se bo pomirili tudi otrok.

5. Ne pozabite spoštovati otrokovega ‘ne’ (kadar ne vodi v nevarnost)

Otrok bo veliko lažje spoštoval vaš ‘ne’, če bo imel izkušnjo in zaupanje, da je tudi njegov ‘ne’ nekaj vreden. Včasih ne želi deliti igračke z drugim otrokom, ne želi jesti ali obleči kape in včasih ne rabi vaše pomoči, temveč se želi obuti sam. Podprite ga v tem! Saj želite, da bi znal reči ‘ne’ tudi alkoholu in drogam v najstniških letih, mar ne?

Članek je bil objavljen v Lumpijevi zloženki, marca 2011.